Cultural center at the old pier in the world

On the old pier in the English town of Southend has built a cultural center. Thinking through the nuances of design, designers have not forgotten about the birds living in the neighborhood.

In the town of Southend – on – sea (Essex, UK) is one of the longest and oldest piers in the world, survived several fires, shipwrecks two world wars and a number of reconstructions. It was built in the Victorian era, around 1830, but new buildings did not appear on the pier since 2000. In 2009 the Landscape Institute UK has announced a competition to design cultural centre, which was won by the group in the Bureau White Arkitekter, Sprunt and engineering company Price & Myers.

The building has an area of 376 sq m is very different from the Victorian buildings of Southend. It is intended to connect the city to the coastal zone. Fearing flooding, the authors of the project decided to raise the building to the Foundation 1.5 the level of the pier. System rails allowed us to redistribute the weight and reduce the load on the old cast-iron pylons of the pier. The metal frame of the building weighing 170 tons was collected in Tilbury the docks, then on a cargo barge moved to Southend-on-sea, to the installation site, and placed on a pier with the help of a powerful crane. The whole operation sanala hours.

The southern and Eastern facades are entirely glazed. Because of this, first, from inside offers panoramic views of the coastal part of the town, and secondly, the building outside is see-through. The facades are equipped with architectural lighting, finished fiberglass GRP.

The basis for the design of operated roof, located at 9 m above the ground, lies a complex shape – a hyperbolic paraboloid. Projecting this surface, the architects used 3D modeling software Catia, which is used mainly when creating new airplanes and cars. The roof and walls are made from special laminated wood panels for building deck modern yachts. The tree is protected by a waterproof membrane.

In addition, in the process of construction used steel secondary smelting and greenish glass. Coloured glass was chosen for the representatives close to breeding colonies of common kamnasaran ceased to crash into the facades and to die, taking a transparent wall for an outdoor space. Solving this problem, the authors worked closely with the Royal society for the protection of birds (RSPB).

The dynamic curves of the ceiling in the main hall of the center plastic imitate the natural waves of the sea. They will hold art exhibitions, performances, theatrical performances, film screenings. The main space is adjoined with an art Studio, café with terrace, kitchen, storage room.

Review of Great Wall Badaling
Advantages: Stunning views from the wall, great construction in the history of China Disadvantages: it's hard to walk 1 km uphill, a very steep climb to the top, very high…

Continue reading →

Underground palaces - Huashan
The ancient trail Blooming mountain Huashan is called because the peaks of this complex of five mountains form a Lotus flower. The mountains are at a distance of approximately 1-2…

Continue reading →

Underground secrets of rock petroglyphs
Unbelievable Speaking of "painted rocks" on Tom, we usually remember the Tomsk pisanyza. But it is only the first of eight located on this site. For forty-seven kilometers down stream…

Continue reading →